- свинско месо - 600 гр - 7.49 лв
- лук голяма - 1 глава - 0.15 лв
- зелени чушки - 3 бр - 0.67 лв
- моркови - 2 бр - 0.24 лв
- картофи - 3 бр - 0.80 лв
- магданоз - 1 връзка - 1.29 лв
- олио - 100 мл - 0.42 лв
- червен пипер - 1 ч.л. - 0.03 лв
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Рецептата за свинска яхния на Mate Kitchen, която избрахме да споделим с вас, ни връща назад във времето, когато прекарвахме ваканциите на село при баба. Тя е жената, която винаги приготвя най-ароматните гозби. Още ли се чудите каква е тайната на този неустоим вкус? Крие се в пресните зеленчуци и подправки, които всяка година баба и дядо засаждат и отглеждат с труд и много любов.
При приготвянето на свинска яхния старите готвачи съветват месото да се обработва с подправки не по време на рязането и подготовката, а в процеса на самото готвене. По този начин късчетата ще бъдат сочни, крехки и ароматни. А за да запазят зеленчуците вкусовите си качества и полезни вещества, добавете гореща вода и оставете яхнията да къкри на тих огън до готовност.
Поднесете я с внимание и любов. С домашно приготвения хляб на баба и с чаша червено вино от дядовото лозе. Може и стрък зелен чесън да й сложите на масата за компания.
Яхнията, между другото, е едно от най-популярните ястия не само в България, а и на целия Балкански полуостров. Несигурността около нейния произход обяснява многообразието от рецепти на тази простичка, но изключително вкусна гозба. Някога нашите деди са приготвяли предимно безмесна яхния със задушен лук и сос. По-късно започнали да добавят и други пресни зеленчуци и подправки, свинско или пилешко месо и гъби, ориз, бобови и др.
Често слагаме в нея каквото се намери в хладилника – моркови, чушки, корен пащърнак, някоя скилидка чесън, съветват ни Mate Kitchen Тогава става най-вкусна. Единственият недостатък на този подход е, че вкусът никога не може да се повтори.
Измийте месото и го нарежете на средноголеми парчета. В загрято олио запържете ситно нарязания лук, добавете месото и го запържете за кратко заедно с лука. След това добавете нарязаните на кубчета чушки, морковите, нарязани на колелца, и запържете всичко. Подправете със сол, черен и червен пипер. Налейте вода колкото да покрие месото и оставете яденето да се вари на тих огън.
Когато месото омекне, добавете нарязаните на кубчета картофи, налейте още малко топла вода и оставете да се вари докато месото и картофите омекнат.
При нужда добавете още малко сол и накрая поръсете с нарязан магданоз.
Бележки
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Прочетете още: