700 г свинска плешка
За маринатата:
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 лимон
1 с.л. сушен риган
1 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. едър лют червен пипер (по желание)
1/2 ч.л. сладък червен пипер
сол и черен пипер
За салатата:
2 марули
6 стръка пресен лук
2 с.л. копър
2 с.л. магданоз
5 с.л. зехтин екстра върджин
2 с.л. оцет или лимонов сок
1/2 ч.л. сушен риган
1 с.л. печени филирани бадеми
сол и черен пипер
Допълнително:
1 лимон
хляб пита
Начин на приготвяне:
1. Нарежете предварително почистеното от сухожилия и ципи месо на кубчета с големина 2-3 см. Измийте го и го подсушете.
2. В голяма купа направете маринатата като сипете зехтин, настържете скилидката чесън и кората на лимона, а след това изстискате сока на лимона. Добавете всички подправки и разбъркайте добре. Добавете месото и хубаво разбъркайте, за да може маринатата да полепне по месото. Покрийте с прозрачно фолио купата и поставете в хладилник за 1-2 часа.
3. Загрейте скара. Нанижете месото на шишчета и ги изпечете за около 10-12 минути, като ги обръщате от всички страни. Разрежете лимон на четвъртинки и го запечете върху скарата.
4. За салатата нарежете на тънки ивици марулите и ги сложете в купа. Добавете нарязаните на тънки кръгчета стръкове пресен лук. Добавете нарязаните копър и магданоз, сушения риган и запечените филирани бадеми. Разбъркайте. В отделна купичка пригответе дресинга, като смесите зехтин, оцет (лимонов сок), сол и черен пипер. Разбъркайте добре и полейте салатата.
5. Сервирайте зелена салата със сувлаки кебап, гарниран със запечени резени лимон и хляб пита.