Тази рецепта идва от завладяващата Странджа планина и в нея може да се открие кулинарното влияние на Близкия изток и приготвящите се там питки лахмаджун.
Необходими продукти за 6-8 порции:
За тестото:
500 г брашно
10 г мая
50 г прясно мляко
1 яйце
1 ч. л. сол
2 с. л. олио
1 с. л. масло
За плънката:
500 г смляно месо
100 г ориз
250 г кашкавал, настърган
1 глава лук, настърган
2 пиперки, нарязани на ситно
2 домата, обелени и нарязани на ситно
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Маята се размива в хладкото мляко, прибавя се 1 с. л. от брашното и се оставя да втаса. Брашното се пресява и се оформя кладенче. Прибавят се маята, яйцето, 2 супени лъжици от олиото, ½ чаена чаша хладка вода и солта. Оформя се тесто, което се меси, докато стане гладко и престане да лепне. Оставя се да втаса, покрито с намаслено фолио, докато удвои обема си. Втасалото тесто се премесва и се разстила на дъното на тава, намазана с маслото.
Оризът се сварява в 150 мл подсолена вода и се смесва с каймата. Добавят се пиперките, доматите, половината от кашкавала, лукът, червеният и черният пипер. Сместа се посолява и се разбърква добре, след което се разстила върху тестото. Питата се поръсва с малко олио и се слага да се пече на 180° С за 30 мин. Изважда се от фурната и върху нея се настъргва останалият кашкавал.
Отново се връща във фурната и се пече, докато се разтопи кашкавала.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти: