250 г тофу
2-3 с.л. царевично или слънчогледово олио
1 пълна ч.л. царевично нишесте
1 глава броколи
За соса:
3 с.л. оризов оцет
3 с.л. соев сос с ниско съдържание на сол
1 с.л. сос хойсин
1 с.л. мека кафява захар
1 с.л. сусамово олио
2 см корен джинджифил
2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
Начин на приготвяне:
1. Подсушете много добре тофуто с кухненска хартия. След това го нарежете на големи кубчета. Поставете ги в купа и ги поръсете с царевичното нишесете. Разбъркайте много добре и оставете настрани за 5 минути.
2. В купичка смесете сусамовото олио, соевия сос, оризовия оцет, соса хойсин и захарта. Разбъркайте, докато захарта се разтопи.
3. Обелете скилидките чесън и ги наржете на много тънки филийки. Лютата чушка нарежете на много ситно, а джинджифила - на тънки лентички (може и да го настържете).
4. Загрейте олиото в тиган уок. Изпържете кубчетата тофу в него за 3-4 минути, докато придобие златист цвят от всички страни. Извадете тофуто върху кухненска хартия. Излейте 2/3 от мазнината от тигана.
5. В останалата мазнина запържете чесъна, лютата чушка и джинджифила за 30 секунди. Добавете накъсаното на розички броколи заедно с 3/4 ч.ч. вода. Разбъркайте. Добавете приготвения сос и гответе, докато броколито е готово, а сосът се редуцира и стане лепкав. Върнете тофуто в тигана и разбъркайте много добре.
6. Сервирайте ястието върху канапе от сварен на пара ориз басмати или кафяв ориз.