500 г кайма смес
1 голяма глава лук
сода бикарбонат
10 г сол
100 мл газирана вода
1 ч.л. едър лют червен пипер
1 зелена люта чушка
Начин на приготвяне:
За да разберете как се прави плескавица и за да я направите, използвайте смляна кайма от месо - в месарница или вкъщи. Необходими са ви 300 г телешки шол и 200 г свински шол. Телешкото месо се смила по-едро, а свинското - по-ситно.
Сложете каймата в купа и добавете 10 г сол, щипка сода бикарбонат и газирана вода и я омесете добре. Оставете каймата да престои в хладилник 24 часа.
Нарежете лука на много ситно и го добавете към каймата. Добавете лют червен пипер на люспи и омесете каймата.
Намажете голяма чиния с олио. Намажете и ръцете си. Откъсвайте от каймата, оформяйте големи кръгли кюфтета, а след това ги смачквайте. Подредете плескавиците в чинията и ги оставете да постоят известно време.
Поставете плескавиците върху добре загрята скара, намазана с малко сланина. Върху всяка плескавица поставете по няколко тънки кръгчета люта чушка и ги притиснете хубаво. Обърнете плескавицата, щом придобие златистокафяв цвят.
Поднесете плескавиците в разрязана питка хляб, със салата урнебес. Плескавица - рецепта.
Прочетете още: