275 г спагети
4 с.л. зехтин
2 глави лук шалот
1 червена люта чушка
2 скилидки чесън
750 г - 1 кг пресни черни миди
175 мл бяло вино
1/2 лимон, сок
1 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Сварете спагетите според указанията на пакета. Прецедете ги.
2. В загрят тиган със зехтин запържете нарязаните на много ситно лук и люта чушка. Добавете фино настърганата скилидка чесън. Щом лукът, чесънът и чушката омекнат, добавете виното. Усилете огъня и изчакайте алкохолът да се изпари.
3. Добавете мидите, предварително добре измити под течаща студена вода и със затворени черупки. Захлупете и гответе 3 минути, докато мидите се отворят.
4. Добавете нарязан на ситно магданоз и лимонов сок. Прибавете спагетите и разбъркайте добре. Накрая овкусете със сол и черен пипер, поръсете с малко зехтин.