320 г пълнозърнести спагети
250 г филе от риба меч или тон
6 бр. мариновани филенца аншоа
10 зелени маслини без костилки
10 полусушени мариновани домати
½ лимон, сок
1 портокал, сок
100 г галета панко
20 г сушен риган
1 ч.л. лют червен пипер
20 г нарязан магданоз
1 лимон, настъргана кора
2 скилидки чесън
150 мл зехтин екстра върджин
сол и черен пипер
В тази рецепта филето риба меч се маринова в цитрусов дресинг, а след това се съчетава с пълнозърнести спагети, сушени домати и зелени маслини. Вместо със сирене пастата се поръсва с пангритата.
Начин на приготвяне:
1. За пангритата сипете 3 с.л. зехтин в тиган и в него запържете обелените и смачкани скилидки чесън за 2 минути. След това добавете хлебните трохи и щипка сол и разбъркайте, докато те придобият златист цвят: около 2-3 минути. Изключете котлона и добавете лютия червен пипер, нарязания магданоз, сушения риган и разбъркайте. Дръпнете от котлона.
2. Нарежете филето риба меч на малки кубчета. В купа сипете 4 с.л. зехтин и добавете рибата. Върху нея изстискайте лимоновия и портокаловия сок. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. След това добавете нарязаните на ситно филенца аншоа и разбъркайте.
3. Сварете пълнозърнестите спагети в тенджера с вряща подсолена вода според указанията на пакета.
4. Добавете отцедената паста при рибата и разбъркайте добре. Добавете нарязаните на тънки лентички сушени домати и нарязаните на ситно зелени маслини. Разбъркайте добре.
5. Оформете гнездо от спагетите по средата на чиния с помощта на черпак и голяма вилица. Поръсете с пангритата, прясно смлян черен пипер и зехтин.