За кюфтенцата
спагети - 500 гр
стерилизирани домати на кубчета - 2 големи консерви
чесън - 3-4 скилидки
дафинов лист - 2-3 бр.
чили - 1/2 ч.л.
сух босилек - 1 ч.л.
зехтин - 30 мл
За доматения сос
телешка кайма - 500 гр
пармезан - 100 гр
прясно мляко - 70 мл
хляб - 2 филии
яйца - 1 бр.
чесън - 2 скилидки
магданоз - 1/2 връзки
червен пипер - 1/2 ч.л.
риган - 1/2 ч.л.
олио за пържене - 250 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Спагети с кюфтенца звучи много примамливо и засищащо, не мислите ли! Паста за основа, върху нея богат доматен сос и сочни малки кюфтета не само за разкош, но и за радост на корема с тази рецепта на Mate Kitchen.
Много често наричат това италианско-американско ястие. Масово се твърди, че в класическата италианска кухня комбинацията между паста и кюфтета не съществува. Тя някак си става популярна сред италианските емигранти в Ню Йорк в края на XIX век. В същото време обаче по-задълбочените търсения из старите книги показват, че спагети с кюфтенца са се приготвяли още през средните векове. Но нейсе, събрали сме се за да си готвим и хапваме вкусно, а не да теоретизираме ненужно.
А че е вкусно, спор изобщо не може да съществува. Освен това се готви относително лесно, просто отнема малко повече време, тъй като ястието има три компонента. Ако обаче ползвате два котлона едновременно и сложите на тях тиган и тенджера Peter Cook, ще се справите значително по-бързо.
Правилото, когато правите спагети с доматен сос и кюфтенца, е, че не сосът отива при пастата, а обратното – пастата в тигана при соса. Затова е важно спагетите да са ал денте – тъй като имат още малко готвене след варенето. Ако ги направите идеално сварени, след това със соса ще станат неприятно меки.
Това е, няма голяма философия, само желание за готвене.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
За кюфтенцата
1. Накиснете хляба в млякото.
2. В купа сложете каймата и към нея прибавете добре изстискания хляб, пармезана, накълцания чесън, магданоза, яйцето, ригана, черния пипер и солта.
3. Омесете каймата добре и я оставете за десетина минути да поеме вкусовете.
4. През това време сложете тиган на котлона и загрейте добре олиото. Изпържете малки кюфтенца и след като са готови, ги извадете върху кухненска хартия да се отцедят.
За доматения сос
1. В нагорещена мазнина запържете за кратко нарязания чесън, чилито и дафиновия лист.
2. Налейте доматите и варете около 15 минути, като разбърквате от време на време.
3. Подправете соса с босилека, солта и черния пипер. Варете още около 15 минути и добавете кюфтенцата. Оставете на котлона за около 10-15 минути, след което дръпнете от огъня.
4. Сварете спагетите според указанията на опаковката. Сложете ги в доматения сос, разбркайте добре и поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, пармезан, прясно мляко, хляб, телешка кайма и спагети, които могат да предизвикат алергични реакции.