спагети - 400 гр
домати от консерва - 600 гр
чесън - 2 скилидки
лук малка - 1 глава
моркови - 1 бр
зехтин - 50 мл
сух босилек - 2 с.л.
пармезан за поръсване
Спагети Наполи е една от най-простите рецепти за паста, които съществуват в италианската кухня. Това е типично домашно, селско, непретенциозно и бързо ястие. В него се ползват малко на брой и съвсем прости продукти. Основните са пасирани домати, лук, чесън, босилек и пармезан. Можете да го срещнете и с добавка от черни маслини и целина или пък с моркови, както е в тази рецепта на Mate Kitchen. Месото обаче е изключено.
Специфичното в рецептата за спагети Наполи е, че спагетите се сваряват до полуготовност и след това се добавят в доматения сос. В него те се досготвят и поемат наситения вкус на домати, чесън и босилек. Пармезанът на финала е щипката разкош, макар че ако не консумирате млечни продукти или просто нямате пармезан подръка, можете да поръсите порцията спагети с малко счукан сухар. Това е тайният трик, който италианците прилагали в години на недоимък, уточняват от Mate Kitchen.
Спагети Наполи е рецепта, с която всеки начинаещ кулинар може да се справи без никакво затруднение. Ако тепърва откривате кухнята като интересно пространство за творчество, това е добро начало. След като си направите спагетите, задължително си налейте чаша вино. В случай че държите на масата да има месо, си наредете и малко плато от италиански колбаси. Лесно е! Понякога имаме нужда именно от това – нещо бързо, просто и уютно.
Начин на приготвяне:
1. Сварете спагетите във вряща посолена вода според инструкциите на опаковката.
2. Нарязаните на ситно лук и морков запържете в загрят зехтин заедно със скълцания чесън. Добавете пасираните домати, сухия босилек, черен пипер и сол на вкус. Оставете соса да поври и да се сгъсти.
3. Отцедете спагетите и ги добавете към соса. Разбъркайте и оставете да поврат заедно за няколко минути.
4. Поднесете готовите спагети поръсени с настърган пармезан.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа спагети, което може да предизвика алергични реакции.