1 малка глава лук
3 скилидки чесън
2 моркова
3 стръка целина
2 ч.л. едър лют червен пипер
80 г пушен бекон, на резени
700 г телешка кайма
пресни мащерка и розмарин
2 с.л. доматена паста
400 мл червено вино
2 х 400 г консерви нарязани домати
1 с.л. дижонска горчица
кубче телешки бульон
шепа магданоз
20 г пармезан
соев сос
сос Уорчестър
За чесновия хляб:
4 филии хляб с квас
50 г масло
4 скилидки чесън
1 ч.л. едър лют червен пипер
20 г пармезан
Начин на приготвяне:
1. Загрейте голям, дълбок тиган с двойно дъно върху котлона заедно с 3-4 с.л. олио. Запържете каймата до кафяво, като непрекъснато я разделяте на песъчинки.
2. Щом каймата се запържи добре, намалете силата на огъня и добавете нарязания на ситно лук, настърганите скилидки чесън и морков, нарязаните на ситно бекон и целина. Разбъркайте така, че беконът да отиде на дъното и да се запържи.
3. Щом зеленчуците са поомекнали, добавете 2 цели стръка розмарин и 3-4 стръка мащерка. Добавете едър лют червен пипер и доматенато пюре. Пъхнете цяло парче пармезан в сместа. Усилете огъня и налейте червеното вино. Изчакайте то да се изпари почти напълно и с помощта на дървена лъжица разбъркайте добре, като обирате всичко от дъното на тигана.
4. Добавете нарязаните домати, горчицата, по около 1 с.л. соев сос и сос Уорчестър. Добавете кубче телешки бульон, разбъркайте и намалете огъня. Поставете капак и оставете соса да къкри около 30-35 минути.
5. За чесновия хляб разтопете маслото в тиган. Добавете необелените и смачкани с ръка скилидки чесън. Намалете силата на огъня и оставете за 1-2 минути маслото да попие чесновия аромат. Добавете лютия черен пипер и сол. Поставете 2 филии в тигана. Щом се запържат от едната страна, ги обърнете. Щом дръпнете от огъня, настържете пармезан върху филиите. Изчакайте пармезанът да се разтопи и нарежете хляба на пръчици.
6. Разбъркайте соса и поръсете с листенца магданоз и малко настърган пармезан. Поднесете сос Болонезе с купчина от чеснов хляб. Използвайте соса и за паста.