2 с.л. майонеза
2 с.л. заквасена сметана или кисело мляко
1 с.л. червен хайвер
4 филии ръжен хляб
1 с.л. меко масло
8 слайса печено свинско месо
2 с.л. нарязан копър
1 с.л. нарязан див лук
пържен морков
За лангустините:
3 литра вода
12 бр. скампи/лангустини
55 г сол
55 г захар
1/4 връзка копър
1 лимон
За пикантното олио:
1 глава лук
1 ч.ч. олио
1 с.л. корейски лют червен пипер
Начин на приготвяне:
1. За пикантното олио сипете 60 мл олио (1/4 ч.ч.) в касерола и запържете нарязания на ситно лук в него за 5 минути. Добавете сол и лютия червен пипер. Запържете за 30 секунди. След това добавете останалото олио. Гответе на много слаб огън 30 минути.
2. В тенджера сипете 3 литра вода и добавете целите стръкове копър, нарязания на кръгчета лимон, солта и захарта. Щом водата заври, добавете суровите скампи. Щом водата отново заври, гответе 8 минути. Прехвърлете скампите в купа с леденостудена вода за 10 секунди. Извадете ги и отстранете главите им. След това изтискайте опашката, за да се пречупят костите и обелете. Извадете месото.
3. В купа смесете майонезата, сметаната и хайвера (или от есетрови риби, или от риба панагора) и разбъркайте добре. Добавете месото от скампите и разбъркайте.
4. За да сглобите сандвичите, намажете филиите ръжен хляб с масло. Подредете по 2-3 слайса печено свинско месо върху всяка филия и го намажете с пикантно олио с помощта на четка. Поръсете с нарязан див лук и сипете по 1 с.л. от сместа с месото от лангустини върху всяка филийка. Завършете с малка купчинка дълбоко пържени моркови на тънки ленти.