Необходими продукти:
4 скумрии (почистени)
50 г пресен джинджифил
50 мл олио
2 с. л. балсамов оцет (светъл)
2 с. л. сос „Шрирача“
сол и черен пипер на вкус
за качамака:
300 г царевичен грис (за качамак)
300 мл прясно мляко
50 мл зехтин
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
Млякото за качамака се загрява на умерен огън с 600 мл вода, сол и черен пипер на вкус.
Щом течността кипне, се сипва царевичният грис и се бърка, докато сместа се сгъсти и грисът се свари.
Дърпа се от огъня и се разбърква със стрития на паста чесън, наситнения розмарин и зехтина.
Прехвърля се в намазана със зехтин тава. Покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща кора и се оставя да се охлади.
След това фолиото се маха, а качамакът се нарязва на кубчета. Пържи се до златисто на маслена баня и се изважда.
Джинджифилът за маринатата се обелва, настъргва се и се разбърква с лютия сос, олиото, балсамовия оцет, сол и черен пипер на вкус.
Рибите се намазват с маринатата и се оставят да престоят 30 минути.
Пекат се върху намазана с олио скара – от двете страни, до готовност.
Поднасят се с качамака. По желание се слагат още лют сос и капки зехтин.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Съвети за пазаруване на риба
Как да почистим и сготвим шаран
Няколко рецепти с речни риби
Никулденски рибник
Шаран с подлучен гъбен сос
Най-добрата риба за зимата