1 глава лук
1 палец корен джинджифил
2 скилидки чесън
1 узряло манго
2 с.л. кафява захар
1 червена люта чушка
1 ч.л. семена синап
1 парче кървавица
10 бр. сурови скариди
2 филии хляб с квас
масло
зехтин
Това е рецепта за препечени филийки с печени на скара скариди и кървавица, обединени от сладостта на сос от манго. Ако сте любители на карибската кухня, съчетанието на тези вкусове определено ще ви допадне.
Начин на приготвяне:
1. Разрежете мангото от двете страни на костилката, без да го белите. С помощта на стъклена чаша издълбайте вътрешността на мангото от всяко парче и я нарежете на ситно.
2. Сипете 2 с.л. зехтин в тиган и го загрейте. Сипете семената синап и ги запържете за 3 минути. Добавете нарязаното манго и разбъркайте.
3. Добавете нарязаните на ситно люти чушки (без дръжки и семки), обелените джинджифил и скилидки чесън. Запържете за 3 минути. Добавте нарязания на ситно лук и овкусете със сол и черен пипер. Гответе още 5 минути. Дръпнете от огъня.
4. Нарежете кървавицата на дебели кръгчета и ги запечете от двете страни върху загрята скара или грил-тиган.
5. Обелете скаридите и отстранете вената им. Поръсете ги със сол и зехтин и ги нанижете на метални шишчета. Може да използвате по две шишчета за всяка порция от по 5 скариди, за по-удобно. Поставете шишчетата върху скарата и печете по 3 минути от всяка страна, докато скаридите придобият розов цвят.
6. Запечете върху скарата и филиите хляб. Намажете ги с масло. Върху всяка филия намажете от соса с манго, върху него подредете кръгчета кървавица и най-отгоре подредете скариди.