скариди - 500 гр
сирене - 150 гр
стерилизирани домати на кубчета
лук - 1 глава
зехтин - 4-5 с.л.
бяло вино - 5-6 с.л.
прясна мента - 1/2 връзки
риган - 2 ч.л.
захар - 1/2 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Комбинацията от скариди с доматен сос е класическа. Сладостта на скаридите се допълва великолепно с киселината и специфичния вкус на доматите. В тази разкошна и лесна за приготвяне рецепта ние добавихме и парченца краве сирене. Запечено във фурната, то има неповторим аромат, който обогатява ястието и е приятният солен завършек на всяка хапка. Подберете твърдо и добре узряло сирене, за да не се разтече върху скаридите, а да остане на парченца.
Знаем, че много хора не се осмеляват да готвят морски дарове, но тези скариди с доматен сос ще излекуват този страх. Рецептата наистина се приготвя лесно. Ако сте лаик в кухнята, ви препоръчваме да си вземете готови почистени. Макар че бихте могли да ги сготвите и с обвивката, а след това с удоволствие да изсмучете месото на скаридата от нея. Морският вкус и сладост ще са още по-отчетливи.
Нашите скариди с доматен сос и сирене са перфектното ястие, с което да изненадате половинката си. Ако трябва да сме честни, спокойно може да ги направите и само за себе си – въпрос на настроение. Задължително ги поднесете (си) с хрупкава фокача и… много любов. Чаша студено бяло вино или розе и повече не ви е нужно.
Наздраве и добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Затоплете мазнината в тиган, прибавете нарязания на дребно лук и го гответе на умерена температура за около 5-6 минути, като разбърквате от време на време.
2. Прибавете доматите, захарта, виното, ригана и овкусете със сол и пипер. Увеличете температурата, без да затваряте с капак и гответе за около 10 минути.
3. През това време загрейте фурната на горен реотан, след това прибавете скаридите в тигана и ги гответе 2-3 минути.
4. Прибавете нарязаната мента, разбъркайте добре, сложете нарязаното на кубчета сирене и пъхнете тигана или друг огнеупорен съд, в който да прехвърлите сместа във фурната и да запечете възможно най-близко до горния реотан.
5. Печете ястието 5-6 минути, докато сиренето се отпусне леко и хване светлокафяв загар по краищата.
Внимание: Съдържа сирене и скариди, които могат да предизвикат алергични реакции.