Необходими продукти:
1 кг скариди (размер 16/20)
200 мл бяло вино
100 мл бренди
50 мл зехтин (студено пресован)
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 морков
2 ч. л. доматен концентрат
1 багета
сол и кайенски пипер на вкус
за букет гарни:
4 стръка магданоз
2 стръка мащерка
1–2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Скаридите се почистват, като с помощта на клечка за зъби.
Лукът и морковът се обелват и се наситняват. Запържват се в зехтина на умерен огън. Добавят се скаридите и щом съвсем леко се позапържат, се фламбира с брендито.
Прибавят се виното, доматеният концентрат и завързаните мащерка, магданоз и дафинови листа. Готви се няколко минути, докато скаридите порозовеят от всички страни, около 3–5 минути.
Съдът се дърпа от котлона. Подправките се отстраняват, а ястието се поръсва с накълцан чесън, сол, черен пипер и кайенски пипер.
Поднася се с багета, нарязана на филийки.