1 сьомгова пъстърва (1,4 кг)
1/2 лимон
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка
50 мл зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
3 консерви бял маслен боб (по 400 г)
100 г маслини „Каламон“ (без костилки)
100 г бейби спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка леворда
1 връзка копър
1 лимон
50 мл студено пресован зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кората на лимона се настъргва в купа, а сокът се изстисква. Прибавят се чесънът, стрит на паста, накъсаната мащерка, зехтинът, сол и черен пипер.
Рибата се почиства от люспите и се филетира, а кожата се запазва. Овкусява се със сол и черен пипер. Намазва се със зехтин и се поставя върху сгорещена плоча с кожата надолу. Готви се 6–7 минути. Периодично се маже с овкусения зехтин. След това се запича в силна фурна на грил програма за 1–2 минути.
Левордата, спанакът, лукът и копърът се наситняват. Маслините се режат на шайби. Бобът се отцежда и се запържва в зехтина.
Прибавят се настърганата лимонова кора, сол, черен пипер, левордата, спанакът, лукът, копърът и маслините. Разбърква се и се дърпа от котлона. Рибата се сервира с гарнитурата.
Яжте риба – редовно и отговорно