Необходими продукти:
800 г филе от сьомга
60 г краве масло
1 ч. л. семена ким
сол и черен пипер на вкус
за соса:
200 г заквасена сметана
1/2 връзка копър
1 с. л. хрян (от буркан)
1 ч. л. ябълков оцет
сол на вкус
за гарнитурата:
250 г грухана пшеница
80 мл зехтин
2 глави червено цвекло
2 скилидки чесън
2 стръка босилек
2 с. л. ябълков оцет
1 с. л. мед
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пшеницата се сварява в голямо количество вода, отцежда се и се охлажда.
Цвеклото се обелва, нарязва се на кубчета и се запържва в половината от зехтина.
Прибавят се оцетът, медът и 100 мл вода, посолява се и се готви на слаб огън, докато леко омекне.
Цвеклото и пшеницата се смесват, овкусяват се с останалия зехтин, стрития на паста чесън, нарязания наедро босилек и сол на вкус. Ако има нужда се добавя още оцет.
Сметаната за соса се смесва с хряна, сол, наситнения копър и оцета.
Сьомгата се оформя на по-малки парчета, овкусява с едро счукани семена ким, сол и черен пипер. Готви се в маслото от всички страни, докато стане златиста отвън и сочна отвътре.
Рибата се сервира с гарнитурата и соса.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Рибена чорба
Съвети за пазаруване на риба
Най-хубавите подправки за риба
6+1 причини да ядете риба
Три риби с особен характер