сьомга - 4 филета
аспержи - 500 гр
масло - 60 гр
чесън - 4 скилидки
лимони - 1/2 бр
пармезан - 50 гр
копър - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Ароматната сьомга с лимон, пармезан и аспержи е рецепта за начинаещи кулинари и за мързеливи готвачи, които имат други приоритети, но все пак обичат да си хапват вкусно. Чудесна е за онова време от годината, когато готвим набързо, за да можем да прекараме повече време навън, на открито. Ястието се готви само, а от вас се иска само да накълцате няколко скилидки чесън и малко копър, за да направите ароматно масло, с което да намажете рибата. А най-хубавото според специалистите на Mate Kitchen е, че гарнитурата се готви едновременно с рибата.
Копърът в нашата сьомга с лимон е класическа подправка за мариноване на тази толкова вкусна риба. Сол, малко захар, лимонов сок, зехтин и копър и за 12 часа в хладилника ще имате готова домашно маринована сьомга, която да ползвате за салати или да хапвате върху препечен хляб.
Но да се върнем на нашата рецепта. За рецептата за сьомга с аспержи може да ползвате и бели, и зелени аспержи. Разликата между тях идва от метода на отглеждане, не и от вкуса. Най-просто казано, белите са покрити с пръст, нямат досег със слънцето, не произвеждат хлорофил и съответно запазват бледия си цвят. Зелените пробиват над пръстта и оттам насетне се задействат естествените процеси, в резултат на които се получава техният наситен цвят. Ако ползвате зелени, задължително обелете долната им част с белачка за картофи, тъй като е твърда, и отрежете крайчетата, съветват от Mate Kitchen. С останалата част от готвенето може да се справи и малко дете.
Чаша бяло вино или розе ще паснат перфектно на тази сьомга с лимон, аспержи и пармезан. Приятната компания е повече от задължителна. Наздраве и добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Обелете чесъна и го смачкайте, за да си освободи соковете.
2. Разтопете леко маслото и го смесете със счукания чесън, накълцания копър, лимоновия сок, сол и черен пипер и разбъркайте добре.
3. Обелете долната част на аспержите и отрежете крайчетата.
4. Вземете парче фолио за всяко филе от сьомга. Сложете рибата в центъра, до нея разпределете аспержи и намажете всичко с ароматно масло. Поръсете с половината пармезан и завийте на стегнат пакет.
5. Печете рибата на 200 градуса за около 30 до 40 минути в зависимост от дебелината на парчето сьомга.
6. Извадете рибата от фурната, развийте фолиото, поръсете с останалия пармезан и я върнете обратно във фурната колкото да хване коричка. Поднесете със свежа салата.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сьомга, което може да предизвика алергични реакции.