400 мл кокосово мляко
2 с.л. тайландска червена къри паста
1 червена люта чушка
1 скилидка чесън
6 см корен джинджифил
2 лайма, сок
2 ч.л. рибен сос
1 глава карфиол
2 червени чушки
3 глави бананов шалот
2 с.л. олио
1 с.л. течен мед
150 г бейби тиквички
6 малки филета от сьомга (без кожата)
1 връзка тайландски босилек или кориандър
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. За соса сипете в кана кокосовото мляко, къри пастата, обеления и нарязан на много ситно джинджифил, нарязаната на ситно люта чушка (без семки), както и смачканата с преса скилидка за чесън. Добавете рибния сос и сока от лайм. Разбъркайте добре.
2. В дълбока тава сложете почистените от семки и нарязани на едри парчета червени чушки, розичките карфиол и обеления и разрязан на половинки лук шалот. Поръсете с олио и течен мед. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с половината сос. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 15 минути.
3. Измийте и подсушете бейби тиквичките. Нарежете ги на едро и ги сложете в купа. Поръсете с олио и разбъркайте. След това ги добавете при зеленчуците, разбъркайте. Върху зеленчуците подредете филетата сьомга. Полейте с останалия сос и печете още 10 минути.
4. Сервирайте сьомгата по тайландски с печени зеленчуци веднага, поръсена с листенца тайландски босилек или кориандър.