сьомга - 450 гр
аншоа - 120 гр
шалот - 2 глави
зехтин - 3 с.л.
чесън - 3 скилидки
сос Уорчестър - 1/2 ч.л.
лимони - 1/2 бр.
магданоз - 5-6 стръка
винен оцет - 1 супена лъжица
рапично олио - 20 мл
Тази рецепта на Mate Kitchen е чудесна за обяд или вечеря. Рибата е източник на ценните Омега-3 мастни киселини, а лукът шалот добавя дълбочина към вкуса на рибата.
Начин на приготвяне:
1. Измийте рибата под течаща вода и я подсушете с кухненска хартия. Сложете я в камерата на хладилника да се стегне, но не и да замръзва.
2. Отцедете филетата аншоа и ги намачкайте в купа с лука шалот, зехтина, чесъна, накълцания магданоз, оцета и соса „Уорчестър“. Добавете лимоновия сок, разбъркайте добре, покрийте и оставете да постои поне 1 час.
3. Загрейте скарата на висока температура.
4. Извадете рибата от камерата и я напръскайте с рапично олио от всички страни.
5. Сложете я на скарата с кожата надолу. Печете 3-5 минути и внимателно обърнете с помощта на намазнена шпатула. Печете 3-5 минути и от другата страна.
6. Изключете скарата. Покрийте рибата със сос и оставете да попие под капак.
7. Сервирайте с още сос по желание.
Ястието е подходящо е за хора с висок лош холестерол (ЛДЛ), диабетици, деца, и за всички останали групи. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа аншоа, сьомга и сос Уорчестър, които могат да предизвикат алергични реакции.