сьомга - 4 парчета
галета - 2/3 ч.ч.
горчица - 2 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
сух чесън - 1/2 ч.л.
магданоз - 1/2 връзки
прясна мащерка - 7-8 стръка
зехтин или олио - 70 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Рецептата на Mate Kitchen е повече от лесна за изпълнение, но може да я ползвате и за специални поводи. Можете да я оваляте в подправките предварително и да я сложите във фурната непосредствено преди да я поднесете, за да бъде топла, ароматна и хрупкава!
Можете да ползвате рецептата за сьомга на фурна и в ежедневието, за бърза вечеря през седмицата. За хрупкавата коричка не ви трябва нищо кой знае колко специално - достатъчно е само галета и правилната комбинация от подправки, съветват кулинарите от Mate Kitchen. Мащерка, сух чесън, черен и червен пипер, магданоз и горчица. Зехтинът е за предпочитане пред олиото, тъй като той ще даде от своя маслинов вкус на рибата.
Не забравяйте, че сьомгата е риба, която няма нужда от много готвене. Ако я оставите твърде дълго във фурната, рискувате да изгуби своята сочност и да стане твърда, предупреждават от Mate Kitchen - освен това хрупкавата коричка ще изгори. Така че щом видите, че ароматният микс, в който сте я оваляли, стане наситено златист, я извадете. Имайте предвид, че готвенето продължава и след като сте я извадили от фурната, така че няма опасност да остане сурова.
Mate Kitchen препоръчва да поднесете сьомгата със свежа салата и по желание - хубава бутилка вино.
Начин на приготвяне:
1. В тава, покрита с хартия за печене, поставете рибата с кожата надолу. Овкусете със сол и черен пипер и намажете с горчицата.
2. В купа смесете галетата, зехтина, червения пипер, магданоза, мащерката и чесъна. Разбъркайте, докато се получи паста.
3. Намажете рибата с ароматната смес и я изпечете на 200 градуса за около 12-15 минути.
Внимание: Съдържа горчица и сьомга, които могат да предизвикат алергични реакции.