Една от традиционните рецепти за карнавала във Венеция е „голямата карнавална лазаня”, чиято оригинална рецепта е с неаполитански произход. Някога всяко семейство я е приготвяло по свой начин, а по-бедните хора са спестявали с месеци, за да ѝ се насладят.
Необходими продукти за 8 порции:
500 г кори за лазаня
за соса бешамел:
100 г масло
3 с. л. брашно
750 мл прясно мляко
сол и пипер на вкус
за месния пълнеж:
500 г сурова наденица
100 г пушен бекон, ситно нарязан
1 глава лук, нарязан на ситно
1 морков, настърган
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 ч. л. мащерка и риган
1 стрък розмарин
50 г масло
1 ч. ч. бяло вино
1 ч. ч. зеленчуков бульон
за пълнежа с рикота:
500 г рикота или фина извара
150 г настърган пармезан
200 мл прясно мляко
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. За бешамела маслото се разтопява на умерен огън в дълбок тиган, добавя се брашното и се разбърква с дървена бъркалка 1-2 мин. Слага се млякото при непрекъснато разбъркване. Сосът се оставя да поври на умерен огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Добавят се сол и пипер на вкус.
2. Листата лазаня се подготвят според инструкцията на опаковката – леко се сваряват предварително или се подреждат направо сухи.
3. Смляното месо от наденицата се обърква с бекона, лука, моркова, магданоза, мащерката, ригана и 1-2 щипки ситно нарязан розмарин. В разтопеното масло се слага месната смес и се разбърква на умерен огън. Добавя се малко по малко виното и след това бульонът при непрекъснато разбъркване. Пълнежът трябва да изглежда сочен.
4. Рикотата се смесва с половината от пармезана и с прясното мляко. Подправя се на вкус.
5. Дъното на тавичка се намазва с масло и се покрива със слой бешамел. Подрежда се слой от корите за лазаня, като леко се застъпват. Върху тях се нанася слой бешамел, пармезан, месен пълнеж и рикота. Подреждат се по този начин поне 3 слоя кори и пълнежи. Завършва се с рикота и пармезан. За да стане сочна лазанята, се оставя да постои 20 мин. и се слага да се пече във фурна, загрята на 200˚ С, за 40 - 45 мин. Оставя се да почине 15 мин. и се нарязва.