За панировката
яйца - 2 бр
брашно - 100 гр
галета - 100 гр
За шницела
кайма - 500 гр
лук - 1 глава
яйца - 2 бр
хляб стар - 1 филия
магданоз - 1/2 връзки
кориандър смлян - 1/2 ч.л.
червен пипер - 1/2 ч.л.
галета - 2 с.л.
черен пипер на вкус
олио за пържене
Това предложение на Mate Kitchen е лесна за приготвяне рецепта, която не отнема много време и всеки път доставя на небцето една и съща наслада. Не е нещо засукано, но пък е семпла класика, която обичаме.
Ако трябва да сме честни, подготовката на каймата за шницел е почти същата както за кюфтета. Има само една малка, но съществена разлика и тя е в подправките, които се слагат. Черен пипер, червен пипер и… кориандър. Това е тънката разлика с кюфтетата. В каймата за шницел не се слага чубрица, а смлян кориандър и от него идва специфичният вкус. Ако сте се чудили досега каква е тайната, ето че вече я знаете.
Когато оформяте шницелите, се старайте да не са по-дебели от 1 см. В противен случай няма да се изпържат добре и ще станат като по-едрички кюфтета, предупреждават от Mate Kitchen. Опитайте се да ги разстелите на максимално широка площ. Когато се запържат и се стегнат, ще ви е лесно да ги обърнете. Най-добре става с помощта на щипка.
И още един съвет, когато правите шницели с кайма. Оваляйте ги в панировка всичките предварително и след това само пържете. Така е по-чисто и по-удобно. Иначе настава голямо цапане, бързане и излишна суматоха около котлона.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете хляба в прясно мляко или вода.
2. Сложете каймата в голяма купа и сложете при нея накълцания лук, подправките, яйцата, галетата и отцедената филия хляб. Омесете много добре и оставете половин час в хладилника, за да се смесят ароматите.
3. Разделете каймата на 4 части и от всяка оформете шницел с дебелина не повече от 1 см.
4. Загрейте олиото в тиган. Потопете шницелите първо в брашно, после в разбито яйце и накрая в галета и изпържете до златисто от двете страни.
5. Извадете ги в чиния, покрита с хартия за печене, за да се отцеди излишната мазнина, и ги сервирайте със свежа салата според сезона.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа хляб, което може да предизвика алергични реакции.