1 кг телешко шкембе (сурово)
180 г чоризо (пикантен колбас)
80 г хамон (сурово сушена шунка)
200 г сварен нахут (от консерва)
70 мл зехтин
8 скилидки чесън
2 глави лук
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
2 с. л. брашно
1–2 с. л. доматен концентрат
1 с. л. червен пипер
1/2 ч. л. пушен лют пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Шкембето се почиства много добре, след това се залива със студена вода и се сварява до готовност, заедно с една глава лук и 3 скилидки чесън, нарязани на едро, зърната черен пипер и един дафинов лист.
Свареното шкембе се изважда от бульона и се реже на кубчета. Чоризото се реже на шайби, а хамонът – на кубчета.
Останалият лук се реже на кубчета и се запържва в дълбока касерола със сгорещения зехтин, заедно с останалия нарязан на шайби чесън.
Прибавят се чоризото и хамонът, и се запържват за 1–2 минути. Сипва се брашното, разбърква се, за да се запържи леко, поръсва се и червеният пипер, и веднага се добавят доматеният концентрат и около 500 мл от бульона от варенето на шкембето.
Накрая се прибавят шкембето, отцеденият нахут, дафинов лист, пушеният пипер, сол и черен пипер на вкус.
Яхнията се готви още около 20 минути и се сервира.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол