кайма смес - 600 гр
кашкавал - 100 гр
лук - 1 глава
печени чушки - 1 бр
кисели краставички - 4 бр
магданоз - 1/2 връзки
чубрица - 1 супена лъжица
черен пипер на вкус
Защо са шарени тези кюфтета ли? Защото изобилстват не само на цветове, но и на вкусове и аромати. В тях има кисели краставички, печени чушки, магданоз, кашкавал. Благодарение на всички тези свежи съставки кюфтетата стават изключително вкусни и сочни.
Какво ви е нужно, за да си ги направите? Оребрен тиган, желание и 45 минути на разположение. Това е идеалната бърза вечеря за вечерите през седмицата, когато времето и без това е ограничено – лесна за приготвяне и вкусна. С тези шарени кюфтета на Mate Kitchen можете да нахраните и неочаквани гости. Докато се смеете и обсъждате какво се е случило от последната ви среща насам, хапването ще стане готово.
Докато вашите кюфтета се пекат, можете да направите салата, с която да ги поднесете. Вървят чудесно със свежи сезонни зеленчуци – маруля, домати, краставици. През лятото тараторът ще е чудесна компания за тях. През зимата можете да заложите на друга традиционно наша класика – лютеница със ситно нарязан праз или червен лук, бобена салата, салата от варени картофи, кисело зеле с червен пипер и олио. Не трябва да забравяме и чашата студена бира, независимо от сезона.
Mate Kitchen предлагат да подготвите каймата предварително. Така ще има време ароматите да се смесят и шарените кюфтета ще станат още по-вкусни. След като ги изпечете, наредете върху скарата малки питки или филийки хляб. Стават чудни. Лук, моркови, тиквички, чушки, гъби, патладжан на скара – те също са подходяща гарнитура. Можете да пробвате и нашите карамелизирани лучени близалки. Очакваме да ни кажете дали са ви харесали.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зеленчуците на малки кубчета, а кашкавала настържете. Магданоза накълцайте на ситно.
2. Омесете каймата с лука, черния пипер, чубрицата, нарязаните на кубчета чушка и кисели краставички, кашкавала и магданоза.
3. Ако разполагате с време, оставете каймата да си почине поне половин час на хладно, за да се смесят ароматите. Ако ли не, можете да включите скарата веднага.
4. Оформете кюфтета и ги изпечете на добре загрята скара или оребрен тиган. Трябва да придобият приятен загар и каймата да се сготви.
5. Сервирайте топлите шарени кюфтета с пържени картофи, лютеница или свежа салата според сезона.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.