Шарена постна яхния

Шарена постна яхния

2 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти
  • лук - 3 глави - 0.45 лв
  • моркови - 3 бр - 0.35 лв
  • картофи - 4 бр - 0.92 лв
  • домати - 3 бр - 1.14 лв
  • ориз - 100 гр - 0.37 лв
  • целина - 50 гр - 0.81 лв
  • олио - 50 мл - 0.21 лв
  • брашно - 1 супена лъжица - 0.01 лв
  • черен пипер - 8 зърна - 0.05 лв
  • магданоз - 4-5 стръка - 0.39 лв
  • сол на вкус

Когато по сергиите вече има достатъчно разнообразие от пресни зеленчуци, е време за една хубава постна яхния. Кръстили сме я шарена, защото в нея слагаме от всичко, казват от Mate Kitchen. Има и моркови, и домати, и целина, и картофи, магданоз, ориз… Вкусна е, лека е и ухае на домашно приготвена храна.

Преспокойно можем да категоризираме тази шарена постна яхния като веганско ястие, защото в нея няма никакви животински продукти. Знаем, че хората, които се придържат към изцяло растително хранене, имат специални изисквания и към мазнините. Ако олиото не е подходящо, то може да се замени със студено пресована мазнина и тогава всички условия ще бъдат удовлетворени.

Това е повече есенна, отколкото лятна рецепта, защото есента идва с цялото изобилие от плодове и зеленчуци. Тогава може да намерите и целина на глава, ако държите да е българска. Иначе в големите вериги магазини се продава целогодишно, така че може да готвите с нея когато си поискате. Има силен вкус и аромат и с нея яхниите стават много по-вкусни.

Вероятно ще се изненадате от присъствието в яхнията на черен пипер на зърна. Ако досега не сте готвили по този начин, опитайте. Той дава приятен вкус на ястията с картофи. Пробвайте да добавите малко в постен гювеч и ще се убедите.

И на нашата шарена постна яхния, както на всяка друга, и трябва мек хляб, за да си потопите във вкусния сос. Лютиво чушле и някоя скилидка чесън също ще й дойдат добре. Може и съвсем проста салата от домати и лук, за да бъде съвършенството пълно, споделят от Mate Kitchen.

  1.  В тенджера запържете нарязаните на ситно лук и моркови и брашното. Залейте с около 600 мл вода, прибавете нарязаната на кубчета целина, изчистения и измит ориз и нарязаните на средноголеми кубчета картофи.
  2.  Варете на тих огън в продължение на около 20 минути. Когато оризът е полуготов, добавете и нарязаните на едри кубчета домати, солта и зърната черен пипер.
  3.  Оставете ястието на слаб огън за още 15 минути, докато оризът набъбне хубаво.
  4.  Поднесете шарената постна яхния поръсено с магданоз.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа целина, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти