4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
50 г наденица чоризо
2 консерви нарязани домати
4 бр. печени чушки
400 г нахут от консерва
100 мл сусамово олио
сол
лимонов сок
1 с.л. паста хариса
2 филии хляб с квас
Начин на приготвяне:
1. Загрейте 2-3 с.л. олио в голям тиган с двойно дъно и огнеупорна дръжка. В него запържете нарязаните на ситно лук и чесън заедно с щипка сол, докато омекнат.
2. Нарежете наденицата чоризо на малки кубчета и запържете и тях, на по-силен огън.
3. Добавете нарязаните домати от консерва, както и нарязаните на едро печени чушки. Разбъркайте и оставете соса да къкри 15 минути.
4. Оформете 4 гнезда в соса и във всяко чукнете по 1 яйце. Пържете 2 минути. След това поставете тигана в предварително загрята фурна на 200 градуса под грила за още 1 минута. След изваждане поръсете шакшуката със сол и фино настъргана лимонова кора.
5. Отрежете две дебели филии хляб и ги запечете в добре загрят грил-тиган, от двете страни.
6. За хумуса сложете в блендер прецедения нахут от консерва, сусамовото олио, пастата хариса и лимоновия сок. Добавете сол и пасирайте до гладкост.
7. Намажете препечените филии хляб с хумус и поднесете с топлата шакшука с чоризо.