Необходими продукти:
500 г кайма
1 кафена чаша ориз
1 малка глава лук
черен пипер или други подправки по избор
сол
листа от лапад
2 яйца
2 супени лъжици кисело мляко
Начин на приготвяне:
Смесваме каймата, ориза, нарязания на ситно лук, солта и подправките. Попарваме листата във вряла вода за минута. Не трябва да омекват прекалено, за да не се късат.
Взимаме малко количество кайма и оформяме топче, което поставяме в единия край на листото. После го завиваме, за да се оформи сармичка. Крайчетата оставяме под сармата, за да не се разтвори при варене.
Подреждаме сармичките в тенджера, може и на два реда, затискаме ги с чиния и към тях наливаме вода или бульон. Слагаме ги на среден огън да се варят.
* Правим и застройка, като разбиваме яйцата с помощта на вилица. Добавяме киселото мляко и отново разбиваме сместа. По малко сипваме към нея от горещия бульон, в който сме варили сармите, при непрекъснато разбиване с вилица. Като прибавим около 1/2 от бульона - вече сме готови със застройката. Накрая ни остана да я изсипем в тенджерата и внимателно да разбъркаме ястието.
Сарми с кайма и листа от лапад
Приготви ги час по-скоро
15519
Необходими продукти