4 пилешки бутчета (без кожа и кости)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. горчица на прах
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. кайнески пипер
1/2 ч.л. бял пипер
100 г брашно
125 мл прясно мляко
1 с.л. лют сос
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кайенски пипер
50 г брашно
1 ч.л. сол
олио за пържене
За соса:
4 с.л. майонеза
лимонов сок
1 с.л. лют сос
2 ч.л. кетчуп
сос Табаско
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сос Уорчестър
За салатата:
1/4 глава бяло зеле
3 стръка пресен лук
4 с.л. майонеза
лимонов сок
Допълнително:
2 кисели краставички
4 питки бриош
сол и черен пипер
За чили олиото:
4 глави лук шалот
12 скилидки чесън
парче корен джинджифил
450 мл олио
1 с.л. соев сос
2 с.л. сечуански пипер на зърна
2 с.л. семена кимион
1 с.л. семена фенел
2 с.л. едър лют червен пипер
2 зведички анасон
1 ч.л. сол
2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
1. В тавичка сипете подправките - сол, горчица на прах, чесън на прах, кайенски (или лют) пипер и бял пипер. Поставете бутчетата в тавичката и хубаво ги оваляйте в подправките. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
2. За панировката на пилето сипете 50 г брашно в дълбока чиния и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. В купа смесете 100 г брашно, 1 лют сос, кетчуп, сладък и лют червен пипер и разбъркайте добре. Постепенно добавете прясното мляко, при непрекъснато разбъркване.
3. Загрейте 2-3 пръста олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. Оваляйте всяко парче мариновано пилешко първо в брашното, а след това потопете в течната панировка, още веднъж оваляйте в брашното. Пържете месото по 3-4 минути от всяка страна, до тъмнозлатисто.
4. За соса смесете всички съставки в купа и разбъркайте.
5. За салатата колсло нарежете на тънки ивици зелето и го сложете в купа. Добавете нарязания на тънко пресен лук, под диагнола. Добавете майонезата, лимоновия сок и солта. Разбъркайте добре.
6. Разрежете питките за бургер на две и запечете половините в сух тиган или върху скара. За да сглобите сандвичите, намажете двете половини на една питка със сос. Върху долната поставете парче пържено пиле, върху него - от слатата. Гарнирайте с чили олио* по желание. След това поставете резен кисела крастивчка и захлупете.
*За чили соса запържете в олиото нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил в загрят тиган със зехтин. Запържете, като разбърквате често, за около 20 минути, докато лукът и чесънът станат хрупкави. В друг сух тиган запечете подправките - зърна сечуански пипер, семена кимион и фенел, люспи лют червен пипер, звездички анасон, докато започнат да изпускат ароматите си. Пресипете ги в блендер, хаванче или кафемелачка. Добавете захарта и солта и смелете фино. В купа смесете сместа от подправки и захар със соевия сос и захарта. Разбъркайте, докато захарта се разтопи. Прецедете олиото върху сместа. Запържените лук, чесън и джинджифил добавете след като са напълно изстинали. Съхранявайте чили соса в буркани с херметическо затваряне 1 месец. След отваряне съхранявайте в хладилник.