450 г телешка пържола от бут
щипка сол
1 с.л. олио
300 г броколини
350 г хокиен нудъли
100 г печурки
4 стръка пресен лук
2 с.л. сушени водорасли уакаме
За дресинга:
1 скилидка чесън
1/2 ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. черен оцет (балсамов или малцов оцет)
3 с.л. соев сос
4 с.л. мирин
2 ч.л. захар или мед
1 ч.л. сусамово олио
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Извадете месото на стайна температура 30 минути преди готвене. За грейте добре грил-тиган. Изрежете мазните части на пържолата. Поръсете я с олио, сол и черен пипер. Поставете я в загрятия грил-тиган и печете по 2 минути от всяка страна. Извадете месото и го оставете да си почине 5-8 минути.
В съд с вряща подсолена вода пуснете стръковете броколини. Щом водата отново заври, извадете ги и веднага ги пуснете в купа с леденостудена вода. След 20 секунди ги извадете и тоцедете добре.
Във водата от варенето на броколините поставете нудлите и варете според указанията на пакета. Извадете ги и веднага ги поставете в купа със студена вода. След 10 секунди ги извадете и ги изцедете добре.
В голяма купа сипете черен оцет, соев сос, мирин, сусамово олио и олио. Добавете захар и настърганите фино скилидка чесън и джинджифил. Разбъркайте добре.
Нарежете броколиното на три. Стръковете пресен лук нарежете на колелца. Отцедете предварително накиснатите в топла вода сушени нарязани водорасли. Почистете гъбите с помощта на четка и отстранете пънчетата им. Настържете ги на много тънко с помощта на ренде мандолина. С помощта на остър нож нарежете месото на резени, напречно на мускулните влакна.
В купата поставете нарязаните броколини, пресен лук, водорасли, ако използвате такива, нудлите и нарязаните гъби и месо. Разбъркайте много добре, за да може дресинга да попие във всички продукти.
рочетете още:
Телешко бонфиле със специален сос
Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
Пълнен лук с телешка кайма и ориз