сварен нахут - 200 гр
киноа - 1/2 ч.ч.
домати - 2 бр.
краставици - 1 бр.
маслини - 20 бр.
магданоз - 1 връзка
зехтин - 60 мл
лимони - 1/2 бр.
мед - 1 с.л.
сол на вкус
В представите на повечето от нас в чиния салата с киноа има някакви зеленолистни, обикновено спанак, сирене или фино месо и дресинг. Този път от Mate Kitchen ни изненадват със салата, в която няма никакви животински продукти. Въпреки това е безкрайно засищаща и освежаваща същевременно. Освен киноа, в нея има сварен нахут, домати и краставици и маслини. Различните вкусове са в идеален баланс и се допълват чудесно!
Много хора стоят настрана от нахута в салата, защото това плътно зърно се овкусява трудно, но има начин - просто го комбинирайте с продукти, които носят по-ярък вкус. В случая това е киноа. Тези малки зрънца сами по себе си са безвкусни, но са ценни в кулинарията, защото са като сюнгер. Именно това е причината да разбъркаме дресинга с тях и нахута.
Дори може да ги оставите за няколко минути, докато нарежете пресните зеленчуци. Целта е да се овкусят и когато застанат до доматите, краставиците и маслините, да бъдат пълноценни участници във вече готовото предястие, а не да стоят като случайно добавени. Иначе сосът ще се плъзне по зеленчуците и ще остане на дъното на купата, а киноата и нахутът ще останат неподправени.
Начин на приготвяне:
1. Измийте киноата и я сварете за около 10-15 минути, като спазвате съотношение към водата 1:2.
2. През това време в бурканче с капачка смесете зехтина, лимоновия сок, меда и солта и разбъркайте добре.
3. Охладете сварената киноа, отцедете я и я прехвърлете в купа. Към нея добавете нахута, маслините и дресинга и разбъркайте добре.
4. Прибавете нарязаните на кубчета обелени домати и краставицата, ситно нарязания магданоз, разбъркайте и поднесете.