450 г червен див ориз
1 ч.л. сол
6 моркова
8 стръка пресен лук
малка връзка кориандър
За дресинга:
4 лайма, кора и сок
4 ч.л. мед
2 червени люти чушки
4 с.л. лек зехтин
2 с.л. ябълков оцет
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете ориза в тенджерка и го залейте с 600 мл студена вода. Добавете 1 ч.л. сол и захлупете. Щом заври, гответе ориза на слаб огън, под капак, за 25 минути. Щом оризът поизстине, го прехвърлете в голяма купа.
2. Нарежете пресния лук на тънки кръгчета, а почистените моркови настържете на едро ренде.
3. За дресинга сипете в голям стъклен буркан нарязаните на много ситно люти червени чушки (без семките) и добавете фино настърганата кора и сока на лаймовете, оцета и меда. Добавете сол и черен пипер, затворете буркана и разклатете енергично.
4. Добавете пресния лук и морковите към ориза. Добавете нарязан на едро кориандър и залейте с дресинга. Разбъркайте много добре и оставете салатата да престои 1 нощ. Преди сервиране поръсете с нарязан пресен кориандър. Поднесете с риба или месо.