Черният ориз е невероятно атрактивен продукт и заради наситения си цвят, и заради чудесния ядков вкус. Като основна съставка на тази постна рецепта той проявява най-доброто от себе си в компанията на печени зеленчуци и ароматен дресинг с тахан.
Необходими продукти за 4 порции
1 ч. ч. черен ориз
4 печени чушки
4 резена печени патладжани, замразени или от консерва
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 с. л. мента, ситно нарязана
за соса:
1 ч. л. сусамов тахан
5 с. л. зехтин
1 скилидка чесън, пресована
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. мед
1 щипка фино настъргана лимонова кора
1 с. л. сусам
сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Оризът се измива, залива се с 3 ч. ч. вода и се слага да се вари на тих огън с ½ ч. л. сол за 30 - 40 мин., докато омекне, но без да се развари. Ако има останала вода, се прецежда.
2. Оризът се смесва с нарязаните чушки, патладжани, магданоз и мента.
3. Разбъркват се заедно таханът, чесънът, медът, зехтинът и лимоновите сок и кора. Посолява се на вкус и салатата се залива със соса.
4. Сусамът се слага на умерен огън в сух тиган и се разбърква, докато леко се зачерви. Поръсва се върху салатата.
Още рецепти:
Сладки с тахан халва
Салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан
Фалафели
Няколко бързи рецепти