микс салати - 1 пакет
авокадо - 2 бр.
чери домати - 200 гр
бурата - 2 топки
зехтин - 40 мл
балсамов оцет - 30 мл
горчица - 1 ч.л.
мед - 1 ч.л.
сол на вкус
Салата бурата е малка италианска глезотия, която да си подарите по специален повод или пък да използвате като повод да превърнете обикновения ден в специален, отбелязват кулинарите от Mate Kitchen. Микс от зелени салати, зряло авокадо, чери домати (може да ползвате микс за повече цвят), лек дресинг и чудното италианско сирене, което идва от Пулия.
Може би сте чували да казват, че бурата представлява моцарела, обвита в моцарела. Това не е съвсем точно определение. Всъщност бурата е своеобразна торбичка от моцарела, пълна със сметана. От Mate Kitchen поясняват, че млечният ѝ вкус е особено свеж и отчетлив по една проста причина – бурата трябва да се консумира веднага, в рамките на часове от нейното приготвяне.
Сиренето бурата е особено подходящо за салати заради ефекта от неговото разкъсване. Върху продуктите са разлива великолепен сос, който овкусява зеленчуците. Често го сервират с препечен хляб, за да не остане неизядена и капчица от него. В списъка с продукти за тази рецепта на Mate Kitchen липсват филийките хляб, но ако искате, може да ги добавите. Нека да са тънки, от тостерен хляб и нарязани на триъгълни парчета. Заложете на белия хляб или чабата, здравословните увлечения оставете за друг път, съветват от кулинарната платформа.
Свикнали сме салатата с бурата да бъде направена от зеленолистни, върху която е поставена топка сирене – такава е и настоящата рецепта, но тя съвсем не е единствената. Можете да направите салата бурата и с домати или да комбинирате бурата с рукола и пресни смокини. Възможностите варират в зависимост от сезона.
Начин на приготвяне:
1. В купа сложете микса от салати. Към тях прибавете нарязаните на половинки чери домати и обеленото и нарязано на ивици авокадо.
2. В купа пригответе дресинга, като смесите заедно зехтина, балсамовия оцет, меда, горчицата и солта и разбъркате всичко много добре.
3. Залейте салатата, разбъркайте добре и разпределете в чинии. Към всяка порция прибавете топка бурата и поднесете.
Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.