Руло Стефани е класическо за българската градска кухня ястие от кайма и с пълнеж от сварени яйца и зеленчуци и вероятно има унгарски произход.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г телешка кайма
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч. л. чубрица
2 филии сух бял хляб без кората
150 мл прясно мляко
1 ч. л. кимион
1 сурово яйце
сол и черен пипер на вкус
За пълнежа:
1 морков
100 г целина
2 сварени кокоши яйца или 6 пъдпъдъчи
1 ч. л. масло
100 г консервирани гъби
2 кисели краставички
1 белтък за намазване
2 с. л. галета за поръсване
2 с. л. настърган кашкавал
За соса:
1 с. л. сушени гъби - манатарки, челядинки и др.
100 г печурки
1 с. л. масло
1 с. л. брашно
1 с. л. сметана, по желание
сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Хлябът се залива със студеното мляко, оставя се да постои 4-5 мин. Каймата се омесва с лука, чесъна, магданоза, чубрицата, яйцето, смачканият хляб заедно с млякото, кимиона, сол и пипер на вкус. Каймата се оставя да постои 30 мин. на хладно.
2. Морковът и целината за пълнежа се нарязват на пръчици. Слагат се да се задушат в сгорещеното масло с 1 с. л. вода за 4-5 мин.
3. Лист от прозрачно фолио се намокря с вода и върху него се разстила каймата на пласт от 1,5 см. През няколко сантиметра се разпределят задушените зеленчуци, целите гъби, срязаните на половини сварени яйца и краставичките, нарязани на пръчици. С помощта на фолиото се навива на руло. Фолиото се отстранява и рулото се поставя в тавичка за печене, намазана с олио.
4. Рулото се намазва с белтъка и се поръсва с галетата. Слага се да се пече във фурна, загрята до 200° С около 30 мин. Поръсва се с кашкавала и се запича за още 3-4 мин.
5. За соса сушените гъби се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят да постоят 20 мин. Нарязват се на ситно. Печурките се нарязват на фини резенчета.
6. В сгорещеното масло се запържват нарязаните печурки за 2-3 мин. Когато останат на мазнина, се слага брашното, разбърква се и се прибавят сушените гъби заедно с водата, в която са киснали. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус и накрая се добавя по желание 1 с. л. сметана или лимонов сок.