1 кг свинско контрафиле (цяло парче)
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за плънката:
150 г пушен бекон
100 г черен ориз
60 г сушени череши
60 г краве масло
50 мл бренди
1 глава червен лук
2 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Оризът се измива и се сварява, заедно с един стрък мащерка. Отцежда се и се охлажда.
Черешите се накисват в брендито. Лукът и беконът се наситняват и се запържват в маслото до златисто.
Прибавят се другата клонка мащерка, предварително накълцана и черешите с брендито. (По желание се налива още бренди и се фламбира). Сипва се и оризът. Готви се 1–2 минути и се овкусява със сол и черен пипер.
Месото се почиства от ципите. Реже се така, че да се разлисти, трябва да стане възможно най-тънко парче с голяма площ.
Овкусява се със смес от намачкан чесън, накълцана мащерка, зехтин, сол и черен пипер.
Плънката се охлажда леко, слага се върху месото, завива се стегнато руло и се завързва с конец.
Прехвърля се в тава, застлана с пергаментова хартия и се покрива с алуминиево фолио. Пече се около 1 час и 30 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
Фолиото се маха и се запича на 200 градуса, докато хване коричка.
Прочетете още:
- Спагети със свинско месо
- Пълнени камби със свинско
- Печено свинско каре с маково семе
- Свинско с фъстъци за 20 минути