За рулото:
кайма смес - 600 гр
яйца - 1 бр
зелен лук - 1/2 връзки
магданоз - 1/2 връзки
чубрица - 1 с.л.
черен пипер на вкус
За плънката:
спанак - 300 гр
сирене - 200 гр
зелен лук - 1 връзка
моркови - 1 бр
чесън - 1 скилидка
олио - 50 мл
За заливката:
кашкавал - 50 гр
яйца - 1 бр
Тази рецепта е пролетна версия на руло от кайма, в което, вместо традиционния микс от зеленчуци и варено яйце, завиваме плънка от спанак и сирене. По-леко е от рулото „Стефани“ и със сигурност ще ви хареса, обещават от Mate Kitchen.
Особеното на това руло от кайма е, че се ползва единствено и само зелен лук. Той овкусява както каймата, така и плънката и придава онази характерна пролетна свежест, която няма как да постигнем със стар лук. А пък и комбинацията от стар лук и спанак е малко нелогична, когато става въпрос за пролетно готвене. Иначе подправките са традиционните за кайма – черен пипер и чубрица. По желание за допълнителен вкус може да добавите и малко червен пипер, съветват от Mate Kitchen.
Руло от кайма обикновено се поднася с картофено пюре и печен сос. На плънката от спанак и сирене обаче повече ѝ подхождат задушените зеленчуци.
Миксът от броколи, карфиол и моркови е повече от подходящ. Обърнете ги за няколко минути в масло и повече не им трябва.
Свежата сезонна салата също пасва. Като цяло идеята на рецептата е свежестта да избухне в чинията и нищо да не напомня за студените месеци и плътного и гъсто готвене, с което са неизменно свързани. Никакви картофи, никакъв ориз, никакви гъсти сосове.
Начин на приготвяне:
За рулото
1. Омесете каймата със ситно нарязаните пресен лук и магданоз, яйцето, чубрицата и черния пипер и оставете да отлежи докато приготвите плънката за рулото.
За плънката
2. Измийте добре спанака, нарежете го и го задушете в тиган със загрято олио заедно с нарязания пресен лук и чесън и настъргания на едро морков. Оставете за 5-6 минути на слаб огън, след което натрошете вътре сиренето, разбъркайте хубаво сместа и оттеглете от котлона.
3. Вземете лист алуминиево фолио и го намажете с олио. Разстелете върху него каймата на правоъгълник с дебелина 1 см. Отгоре изсипете спаначената плънка. Разнесете я равномерно и навийте рулото с помощта на фолиото. Преместете рулото в тава, покрита с хартия за печене, и печете на 200 градуса около 40 минути или докато каймата се зачерви.
За заливката
4. Извадете рулото и разпределете отгоре смес от настъргания кашкавал и едно сурово яйце. Върнете във фурната колкото кашкавалът да се зачерви.
5. Нарежете готовото руло на филийки и сервирайте с гарнитура по желание.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.