За тестото:
200 г брашно
100–120 мл вода
1 с.л. бял винен оцет
1 ч.л. сол
За плънката:
800 г обелени картофи
2 яйца
100 г краве сирене
1 глава лук
125 г краве масло
1/2 ч.л. джоджен
сол на вкус
За гарниране:
200 г краве сирене
2 с.л. гъсто овче кисело мляко
200 г замразени манатарки (на стайна температура)
2 скилидки чесън
1 клонка мащерка
2 стръка магданоз
20 г краве масло
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. За тестото смесете в голяма купа брашното със солта и добавете водата и оцета. Омесете гладко тесто, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да почине за 15 минути.
2. За плънката настържете на едро ренде картофите и ги поръсете със сол. Отцедете ги от отделилата се вода и ги разбъркайте с джоджена, яйцата, натрошеното сирене и нарязания на ситно лук.
3. Загрейте маслото в касерола, когато стане със светлокафяв цвят, го дръпнете от котлона и прецедете.
4. Разточете тестото на тънка кора върху набрашнен плот. Кората трябва да бъде по-голяма от тавата за печене на пататника. Намажете тавата с кафявото масло, сложете кората, която трябва да излиза извън тавата, намажете и нея, разпределете плънката и заравнете хубаво. По желание сложете и върху нея малко кафяво масло. Загърнете със стърчащите краища на кората и отново намажете с масло.
5. Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете пататника да се пече за около 15-20 минути, след това го извадете и го обърнете. Печете до зачервяване.
6. Натрошете сиренето и го разбъркайте с овчето мляко и една смачкана на паста скилидка чесън. Нарежете гъбите на ситно и ги запържете в маслото с останалата скилидка чесън, нарязана на ситно. Прибавете и листенцата мащерка и сол на вкус. Когато са готови, охладете и след това смесете със сиренето.
7. Нарежете пататника на парчета, гарнирайте с крем от сирене и гъби и поръсете с наситнен магданоз.