Ризото топки

Задължителни за феновете на италианската кухня

0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За ризотото:

5 3/4 ч.ч. пилешки бульон

2 с.л. зехтин

2 ч.ч. нарязан на ситно лук

2 скилидки чесън

1 1/2 ч.ч. ориз арборио

2/3 ч.ч. бяло сухо вино

2/3 ч.ч. настъргано сирене Пекорино

1/4 ч.ч. безсолно масло

сол и прясно смлян черен пипер

 

За ризото топките:

1 1/2 ч.ч. хлебни трохи

1/2 ч.ч. настъргано сирене Пекорино

2 яйца

прясно смлян черен пипер

60 г биволска моцарела

олио за пържене

Начин на приготвяне:

1. За ризотото сипете пилешкия бульон в тенджера и го дръжте топъл върху котлон, на слаб огън.

2. Загрейте тенджера или дълбок тиган със 2-3 с.л. зехтин и запържете нарязания на ситно лук. Щом лукът стане прозрачен, след около 8 минути, добавете и нарязания на ситно чесън. Гответе 1 минута и добавете ориза. Запържете го, докато стане прозрачен. Добавете виното и изчакайте то да се изпари. Добавете 1 ч.ч. топъл бульон и бъркайте в продължение на 3 минути, докато оризът го попие. След това продължете по същия начин, доливайки по 1 ч.ч. от бульона през 3 минути, докато оризът се свари. Това ще отнеме около 28 минути.

3. Дръпнете ориза от котлона и настържете сиренето Пекорино. Добавете и маслото, нарязано на кубчета. Върнете върху котлона и разбъркайте, докато сиренето и маслото се разтопят. Овкусете със сол и черен пипер.

4. Пресипете ризотото в плитка в тавичка и го изравнете. Поставете в хладилник, докато стегне.

5. За ризото топките накъсайте на парченца моцарелата. В купа разбийте яйцата. Добавете 1/2 ч.ч. галета панко (по желание добавете фино настъргана лимонова кора и смлян черен пипер към нея) и настърганото сирене. Разбъркайте и добавете 2 ч.ч. студено ризото. Разбъркайте до хомогенност. Вземете малко от сместа и го оформете на малко кръгче с ръце. Направете дупка по средата и поставете парче моцарела в нея. След това оформете на гладка топка. Оваляйте топките в останалата галета и ги подредете в тавичка. Поставете топките в хладилника, за да се стегнат.

6. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбока тенджера до 180 градуса. Пържете ризото топките на порции, като ги поставите в мазнината внимателно, с помощта на решетеста лъжица. Щом ризото топките придобият тъмнозлатист цвят, за около 4 минути пържене, ги извадете върху кухненска хартия. Оставете ги да починат 2 минути и сервирайте.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти