ориз Арборио Крина - 400 гр
пилешки бутчета - 4 бр.
лук - 1 глава
червени чушки - 1 бр.
тиквички - 1 бр.
чесън - 3-4 скилидки
царевица - 150 гр
пилешки бульон - 850 мл
бяло вино - 250 мл
лютиво-сладък сос - 100 мл
олио - 40 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
Толкова е лесно да се приготви кадифено ризото с пиле и зеленчуци или каквото и да е друго ризото! А колко често само оставаме разочаровани, когато очакванията ни не бъдат покрити. Сигурно се случва и на вас и за да не изпадате повече в подобни ситуации, решихме да ви покажем как да си го направите сами. За добро или лошо, това често се оказва най-разумният вариант.
Независимо дали сте решили да приготвите ризото или друга рецепта с ориз от Средиземноморието, ориз “Арборио” е най-подходящ сорт. Причината средиземноморските народи да избират именно него е, защото абсорбира течността перфектно, без да се разварява. Има и още едно условие за винаги отличен резултат. Трябва да спазвате класическия начин за приготвяне на ризото, а именно да добавяте бульона постепенно. Съотношението ориз към течност е 1:3, а самото варене отнема около 15-20 минути.
Ние направихме великолепно ризото с пиле и зеленчуци, но това съвсем не е единствената възможност. Въпрос на вкус, вдъхновение и налични продукти е с какво ще се поглезите вие. Единствената ни препоръка е да ползвате бульон, ако искате вашето ризото да има плътен и богат вкус. В зависимост от изходните продукти, можете да ползвате пилешки, телешки, рибен или зеленчуков бульон. И един малък трик – за по-кремообразна текстура на вашето ризото накрая може да добавите 50 мл готварска сметана.
Опитайте, ще ви хареса! Приятно готвене и добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете лука на ситно, почистете и нарежете чушката. Накълцайте чесъна и задушете зеленчуците в тиган съд загрятата мазнина.
2. През това време обезкостете бутчетата и ги наржете на кубчета.
3. След като зеленчуците омекнат, прибавете месото при тях. След 7-8 минути прибавете и почистената от семките и нарязана на малки кубчета тиквичка заедно с царевицата. Разбъркайте добре.
4. Оставете всичко да се задушава за десетина минути, след което сипете 400 г ориз Арборио Крина. Разбъркайте и задушавайте още 3-4 минути.
5. Овкусете със сладко-лютивия сос, сол и черен пипер, разбъркайте отново и оставете да се готви още 3-4 минути. Тогава налейте виното и разбърквайте регулярно докато течността се изпари.
6. След като виното се изпари, на порции прибавяйте пилешкия бульон и разбърквайте от време на време докато се усвои. Повтаряйте процеса до желаната от вас степен на готовност на ориза.
7. След като оризът е готов, подправете с пресния магданоз и дръпнете от котлона.