Необходими продукти:
160 грама ориз за ризото
Около 350 мл. горещ зеленчуков бульон
7-8 чери доматчета, нарязани на половинки
50-60 грама черни обезкостени маслини
Няколко лъжици зехтин
1 малък лук, нарязан на ситно
Около 70 настъргана скаморца
Босилек
Мащерка
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Ризото се готви на слаб огън, а бульонът или водата, която използвате трябва да е горещ и се добавя малко по малко, на части, а не наведнъж както се приготвя обикновен ориз.
Трудно може да се изчисли точното количество бульон, който е необходим, количеството зависи от ориза, който използвате. Обикновено количеството бульон, което е необходимо е около 2 – 2,5 пъти по количеството ориз. Ако имате 160 грама ориз, то трябва да си приготвите между 350-390 мл. бульон.
Започнете с запържване на лука с малко зехтин на слаб котлон, докато омекне и стане прозрачен. Добавете ориза и разбъркайте добре, оставете го да се загрее, но без да се пържи. Увеличете котлона на средна температура и започнете да добавяте бульона на няколко части. Изчаквайте ориза да абсорбира всяка част от бульона преди да добавите нова. Бъркайте постоянно, но нежно. С разбъркването зърната ориз пускат нишесте, което придава нежна, кремообразна текстура на сосът.
Общото време за приготвяне на ориза е около 20-25 минутки, като вие ще прецените дали трябва да добавяте допълнително бульон, като видите до къде е сготвен оризът, като накрая в тигана трябва да остане поне малко течност, но тя трябва да е по-гъста и кремообразна. Ако оризът ви се струва по-сухичък, добавете още малко бульон, но се уверете, че няма да го пре-готвите, защото най-вкусен е ал денте.
Малко преди да изключите котлона добавете сиренето, подправките, чери доматите и маслините. Разбъркайте нежно и обстойно за да се разпредели сиренето равномерно в ризотото.
Още рецепти за ризото:
Една от иконите на италианската кухня - ризото
Ризото - поглед в дълбочина
Портокалово ризото с миди
Вкусно ризото с шафран
Ризото с шоколад
Техника за гъбено ризото:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!