Необходими продукти:
300 г печурки (или друг вид гъби)
1 голяма ч.ч. ориз
100 г бяло вино
100 г течна готварска сметана
1 малък морков
1 глава лук
1 голяма скилидка чесън
1 пилешки бульон
80 г краве масло
200-300 г кашкавал
пресен копър
риган
пипер меланж
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган сложете кравето масло да се разтопи, прибавете нарязаните гъби и ги запържете до златисто. През това време сварете ориза в подсолена вода и го сложете да се изцежда от водата.
Когато гъбите са готови, добавете към тях ситно нарязания лук, чесъна и моркова. Намалете котлона на много слаба степен и когато и те са готови, добавете виното, сметаната, бульона и ги оставете да къкрят леко, докато се изпари силният алкохолен мирис на виното.
Прибавете ориза, поръсете с риган и много леко и внимателно разбъркайте. След 2-3 минути махнете ризотото от котлона, поръсете с прясно смления пипер, добавете и копъра, настъргания кашкавал и може да сервирате.
Ризото с кашкавал
И ароматни гъби
19722