ориз - 400 гр
гъби - 300 гр
лук - 2 глави
бяло вино - 200 мл
олио - 50 мл
пармезан - 150 гр
зеленчуков бульон - 1 л
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Съвкупност от аромати, финес и любов се събират в едно от най-популярните италиански ястия. Тайната за неговото приготвяне е в ориза - той задължително трябва да е арборио, споделят кулинарите от Mate Kitchen. Арборио не е само един сорт, а съвкупност от сортове ориз, които се отличават с къси и тумбести зрънца с леко овална форма. Оризът арборио се характеризира с високо съдържание на нишесте. По време на готвенето то се освобождава и резултатът е кадифеното и кремообразно ризото, което целият свят обича. За да се постигне този ефект обаче, оризът не трябва да се изплаква предварително, тъй като това ще отмие ценното нишесте.
Той е в състояние да поеме огромно количество течност, без да се скашка, но при едно условие – тя да се добавя постепенно и оризът да се готви на бавен огън. Затова в инструкциите за приготвянето на това ризото с гъби ще видите, че наведнъж не добавяме повече от 2 черпака бульон. Ако течността се налее наведнъж, няма да се получи кремообразният ефект. От Mate Kitchen не посачват нищо изрично за гъбите, но горските са най-добрият вариант. Един или няколко вида, а в краен случай и обикновени печурки, но подсилени с няколко сушени манатарки.
Също както пастата, оризът арборио също се приготвя ал денте, което значи, че в средата трябва да е леко твърд. Ако решите да си направите това ризото с гъби или каквото и да е друго, то в никакъв случай не бива да престоява. Приготвите ли го, трябва да го поднесете на мига. Иначе магията ще се развали.
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете гъбите на едро.
2. Обелете и нарежете лука на ситно, задушете го в мазнината и към него прибавете гъбите. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да се задуши за десетина минути.
3. Сипете ориза, разбъркайте, гответе ги заедно 3-4 минути, след което налейте виното. Бъркайте до пълното му усвояване.
4. Започнете постепенно да добавяте бульон - не повече от два черпака наведнъж. Изчаквайте оризът да го поеме и след това наливайте следващото количество.
5. След като налеете последните 2 черпака, прибавете настъргания пармезан и ситно нарязания магданоз.
6. Разбъркайте и дръпнете от котлона преди пълното усвояване на последното количество от бульона. Поднесете ризотото веднага.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.