280 г перлен ечемик
60 г масло
1 глава лук
морска сол
1 морков
1 ч.л. смлян бахар
1 1/2 литър зеленчуков бульон
200 г гъби пачи крак
шепа листа магданоз
5 с.л. заквасена сметана
50 г зряло сирене - кашкавал, чедър, пармезан
Начин на приготвяне:
1. В голям сух тиган запечете перления ечемик, за около 3 минути, до златисто. Разбърквайте почти постоянно. Пресипете запечения ечемик в чиния.
2. Пуснете 20 г масло в тигана. Щом то се разтопи, добавете нарязания на ситно лук. Поръсете с щипка сол и го запържете на слаб огън, за 5 минути. Добавете нарязания на ситно морков, поръсете с бахар и разбъркайте. Гответе, докато лукът омекне.
3. Върнете ечемика в тигана и залейте с горещ бульон. Разбъркайте и варете 20 минути, като разбърквате от време на време, до пълното сваряване на зърната ечемик. Ако е необходимо, долейте още бульон.
4. В друг добре загрят тиган разтопете останалите 40 г масло. Щом маслото зацвърчи, пуснете предварително почистените със суха четка гъби. Поръсете със сол и сотирайте за около 2 минути на силен огън, докато гъбите придобият златист цвят. Накрая поръсете с 2/3 от нарязаните листа магданоз.
5. Щом ечемикът е сварен, добавете заквасената сметана и разбъркайте, докато се разтопи.
6. Разпределете топлото ризото в дълбоки чинии, върху него разпределете сотираните гъби. Поръсете всяка порция с настъргано зряло сирене и нарязани на ситно магданоз.