1 глава карфиол (средна)
200 г скариди
1 глава лук шалот
2 скилидки чесън
170 мл течна животинска сметана (35%)
150 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
50 г сирене Пармезан
1 лимон
60 г краве масло
50 мл зехтин
2 стръка мащерка
1/2 връзка див лук
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Настържете карфиола на едро ренде или го смелете в блендер. Наситнете лука шалот и чесъна и ги запържете за кратко в половината от маслото, не трябва да се карамелизират. Прибавете карфиола и разбъркайте, гответе, докато поомекне. Посолете.
2. Прибавете наситнената мащерка, налейте бульона и виното. Гответе 2–3 минути. Овкусете със сол.
3. Налейте сметаната и щом кипне, отстранете от котлона. Добавете настъргания пармезан, сложете останалото масло и настържете лимоновата кора.
4. Почистете скаридите, но оставете главите и част от опашките, за да стоят по-красиво в ризотото.
5. Запържете скаридите в загрят зехтин, посолете и ги извадете. В тигана от пърженето сипете малко зехтин и разбъркайте, за да поеме от аромата на скаридите.
6. Сервирайте ризотото със наситнен див лук, скаридите и капки зехтин от тигана.