500 г филе от треска
200 г хлебни трохи или галета
50 г брашно
2 яйца
морска сол
резени лимон
слънчогледово олио
За соса Тартар:
1 жълтък
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. бял винен оцет
300 мл олио
10 г каперси
10 г кисели краставички
1/2 лимон, настъргана кора и сок
шепа магданоз
За салатата:
шепа магданоз
шепа копър
шепа кориандър
зехтин
Начин на приготвяне:
1. Разрежете филето риба по дължина на две, след това разрежете всяка половина още веднъж по дължина. Нарежете на парчета във формата на пръчици.
2. Подредете парчетата риба в тавичка и ги поръсете с морска сол. Поставете в хладилник за 15 минути.
3. В три дълбоки чинии сипете поотделно брашно, хлебни трохи или галета, и разбити яйца с малко прясно мляко.
4. Сипете олио в тиган с двойно дъно, колкото да покрие дъното и го загрейте. Оваляйте всяко парче риба първо в брашното, след това в яйцата и накрая в хлебните трохи, като изтърсвате излишното след всяко потапяне. Пържете рибните пръчици на порции, по 3 минути от всяка страна или до тъмнозлатисто.
5. За соса Тартар първо пригответе майонезата, като смесите жълтъка, горчицата и оцета във висок съд. Разбийте сместа с пасатор. Без да спирате разбиването, налейте на тънка струйка олиото и разбивайте, докато се получи консистенция на емулсия.
6. Пресипете майонезата в купа и добавете прецедените и нарязани на много ситно каперси и кисели краставички. Добавете нарязан на ситно магданоз и фино настъргана лимонова кора. Добавете и лимонов сок. Разбъркайте добре и ако е необходимо, овкусете.
7. За салатата смесете листата пресни подправки и ги поръсете с малко зехтин. Разбъркайте.
8. Сервирайте рибни пръчици, подредени на купчина с гарнитура от сос Тартар, салата от пресни подправки и резен лимон.