600 г рибай стек с кост (на стайна температура)
20 мл олио
150 г масло
2 скилидки чесън
2 стръка розмарин
2 стръка мащерка
1 лимон, сок
За соса:
125 г горгонзола
100 мл заквасена сметана
50 г майонеза
щипка сол и кайенски пипер
1 с.л. див лук
За печените картофи:
300 г пресни картофи
2 с.л. олио
2 с.л. сол
Допълнително:
8 бр. зелени аспержи
1 връзка кресон
Това е рецепта за телешки стек с богата гарнитура, приготвени на барбекю. Пресните картофи се пекат направо в жарта, а стекът - върху добре загрята скара.
Начин на приготвяне:
1. Поставете добре измитите и подсушени картофи в тавичка и ги поръсете обилно със сол и олио. Хубаво втрийте мазнината и солта във всеки картоф. Поставете картофите в жаравата на барбекюто. Печете картофите 25 минути, като от време на време ги обръщате.
2. Поръсете обилно със сол и олио стека. Поставете го на най-горещото място на барбекюто. Ако ползвате барбекю с капак, нагласете на 200 градуса. Печете 10 минути стека, след това обърнете и печете още 10 минути. Проверете вътрешната температура на месото с помощта на термометър – в средата на стека тя трябва да е 40 градуса. Дръпнете стека и го оставете да почине 15-20 минути. Докато почива месото, температурата му ще достигне поне 55 градуса.
3. За соса разтопете маслото на умерен огън и добавете в него смачканите небелени скилидки чесън и целите стръкове розмарин и мащерка. Дръпнете от котлона и добавете лимонов сок и овкусете със сол. Охладете соса в хладилник.
4. Полейте изпечената пържола с масления сос. Намажете и картофите с останалото разтопено масло.
5. Пригответе сос като смесите майонезата и заквасената сметана. Добавете начупеното на парченца синьо сирене и разбъркайте. Добавете нарязания на ситно див лук и овкусете с кайенски пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.
6. Отрежете 5-6 см от долната част на аспержите и ги поставете в тапичка. Поръсете обилно с останалото разтопено масло и със сол. Оваляйте аспержите добре и ги поставете върху горещото барбекю. Гответе 5 минути, като ги завъртите 1-2 пъти.
7. Нарежете стека на филии и ги поставете в голяма чиния. Гарнирайте с аспержи, печени картофи и сос със синьо сирене.