800 г филе от риба треска
1 стрък мащерка
1 скилидка чесън
30 г краве масло
50 г филирани бадеми
сол и черен пипер на вкус
За гарнитурата:
200 г кускус без варене
100 г нахут от буркан
1 лимон
1/2 връзка магданоз
30 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
За соса:
200 мл течна сметана (32%)
250 мл рибен бульон (или зеленчуков)
100 мл бяло вино
30 г краве масло
2 глави лук шалот
1 щипка шафран
сол на вкус
Начин на приготвяне:
За гарнитурата кипнете 220 мл вода с малко сол. Дръпнете от котлона и сипете кускуса във врящата вода. Похлупете и оставете така за 2-3 минути, да набъбне.
След това го разбъркайте и прибавете маслото, накълцания магданоз, настърганата кора от лимон, отцедения нахут, лимоновия сок, сол и пипер на вкус. Загрейте, за да се разтопи маслото и разбъркайте. Оставете на топло.
За соса в тиган сложете маслото и накълцания лук шалот. Залейте с виното и бульона и оставете за около 10 минути на слаб огън да се редуцира.
Добавете сметаната, шафрана и сол на вкус. Гответе до желаната гъстота, оставете на топло.
Рибата нарежете на еднакви по големина парчета. Подсушете с кухненска хартия. Овкусете със сол и пипер. Загрейте маслото в тиган и пуснете клонката мащерка и смачкана скилидка чесън, за да ароматизират мазнината. Изпържете рибата до златисто от двете страни.
Запечете бадемите в сух тиган. На дъното на чиния поставете от кускуса, сложете отгоре от рибата, завършете със соса. Поръсете с бадемите и сервирайте.
Други рецепти:
Яжте риба – редовно и отговорно