Риба с шафранов сос и кускус

С полъх от морето

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

800 г филе от риба треска

1 стрък мащерка

1 скилидка чесън

30 г краве масло

50 г филирани бадеми

сол и черен пипер на вкус

За гарнитурата:

200 г кускус без варене

100 г нахут от буркан

1 лимон

1/2 връзка магданоз

30 г краве масло

сол и черен пипер на вкус

За соса:

200 мл течна сметана (32%)

250 мл рибен бульон (или зеленчуков)

100 мл бяло вино

30 г краве масло

2 глави лук шалот

1 щипка шафран

сол на вкус

Начин на приготвяне:

За гарнитурата кипнете 220 мл вода с малко сол. Дръпнете от котлона и сипете кускуса във врящата вода. Похлупете и оставете така за 2-3 минути, да набъбне.

След това го разбъркайте и прибавете маслото, накълцания магданоз, настърганата кора от лимон, отцедения нахут, лимоновия сок, сол и пипер на вкус. Загрейте, за да се разтопи маслото и разбъркайте. Оставете на топло.

За соса в тиган сложете маслото и накълцания лук шалот. Залейте с виното и бульона и оставете за около 10 минути на слаб огън да се редуцира.

Добавете сметаната, шафрана и сол на вкус. Гответе до желаната гъстота, оставете на топло.

Рибата нарежете на еднакви по големина парчета. Подсушете с кухненска хартия. Овкусете със сол и пипер. Загрейте маслото в тиган и пуснете клонката мащерка и смачкана скилидка чесън, за да ароматизират мазнината. Изпържете рибата до златисто от двете страни.

Запечете бадемите в сух тиган. На дъното на чиния поставете от кускуса, сложете отгоре от рибата, завършете със соса. Поръсете с бадемите и сервирайте.

Други рецепти:

Яжте риба – редовно и отговорно

Съвети за пазаруване на риба

6+1 причини да ядете риба

Как се пържи дребна риба

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти