сьомга - 2 парчета
броколи - 1 малка глава
чушки - 2 бр.
моркови - 3 бр.
печурки - 7-8 бр.
чесън - 2-3 скилидки
пресен джинджифил - 1 парче
соев сос - 70 мл
олио - 6 с.л.
захар - 1,5 с.л.
чили - 1/2 ч.л.
Много от вас са изморени от иначе класическата комбинация от риба и картофена салата. А пък и варените картофи с лук и магданоз не подхождат на всяка риба. С пържен шаран или печена скумрия са най-добри приятели, но не и със сьомгата. Затова от Mate Kitchen предлагат една различна и много лесна за приготвяне гарнитура – пикантни зеленчуци на тиган. Точен часовник, за да слагате зеленчуците в тигана през 2 минути, и тиган Peter Cook с незалепващо покритие са най-важните изисквания за тази рецепта. Той е особено важен, ако искате да готвите вкусно с малко мазнина.
След има-няма 45 минути ще се наслаждавате на великолепен микс от зеленчуци в китайски стил и чудна, равномерно изпечена на тиган сьомга. Ако готвите на два котлона едновременно, ще седнете на масата доста по-рано.
С пикантните зеленчуци, впрочем, можете да поднесете не само риба, но и пилешко или пък свинско. Може да пуснете в тигана и няколко парчета тофу за веган хапване. Не е нужно да подправяте основния продукт, тъй като в тигана със зеленчуци има достатъчно вкус. Ако искате още по-питателно ястие, може да си направите варен на пара ориз.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Изсипете соевия сос в купа и към него прибавете смачкания чесън, настъргания джинджифил и чилито. Разбъркайте и оставете да се понакисне.
2. През това време измийте и нарежете зеленчуците.
3. Сложете тигана на умерена температура, сипете 4 с. л. от олиото да се загрее добре. Първо сложете нарязаните на кръгчета моркови в тигана, след 2 минути прибавете нарязаните на лентички чушки, след още 2 минути прибавете броколите, накъсани на розички, и няколко минути след това гъбите. Гответе всичко 2-3 минути и добавете соса. Намалете огъня и гответе още 3-4 минути, след което дръпнете тигана от огъня.
4. Налейте 2 с.л. олио в чист тиган, поставяте филето (ако има кожа с нея надолу) и печете на умерен тиган докато рибата не побелее около 1 пръст. Обърнете я и печете за още 5-7 минути.
5. Сложете от зеленчуците в чиния, отгоре сложете парче риба и поднесете.
Внимание: Съдържа печурки и сьомга, което може да предизвика алергични реакции.