800 г филе треска или друга бяла риба
5 г едра морска сол
50 г магданоз
50 г див лук
100 г настърган пармезан
200 г стар бял хляб
1/2 лимон, настъргана кора
За зеления фасул:
200 г зелен фасул
50 г филирани бадеми
30 г масло
За соса Холандез:
2 жълтъка
2 с.л. бял винен оцет
2 с.л. лимонов сок
сол
300 г разтопено масло
Начин на приготвяне:
1. Поставете филето в голяма чиния и го поръсете с едра морска сол. Поставете в хладилник за 30 минути.
2. За коричката начупете хляба и го сложете в блендер или кухненски робот. Добавете стръковете див лук и магданоз. Смелете. Добавете настъргания пармезан и лимоновата кора, овкусете със сол и черен пипер. Смелете отново.
3. Подсушете добре рибата и я поставете в тавичка, постлана с хартия за печене. Изсипете сместа от хляб и подправки върху нея и хубаво я покрийте, като притискате. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
4. Сипете вода в тенджерка, добавете щипка захар и щипка сол и оставете да заври. Добавете предварително почистения и разрязан на поливнки зелен боб и гответе 4 минути. Прецедете.
5. В загрят сух тиган запечете филираните бадеми до бледокафяво. Добавете маслото и оставете да се разтопи, докато придобие кафяв цвят. Добавете зеления фасул и сотирайте за кратко. Дръпнете от огъня.
6. За соса Холандез чукнете и сложете жълтъците, оцета и лимоновия сок в стъклена купа и ги разбийте на водна баня, докато удвоят обема си, а цветът им стане бледожълт. Дръпнете от огъня и добавете на тънка струйка топлото разтопено масло, като разбърквате енергично, докато сосът се сгъсти и придобие консистенцията на емулсия.
7. Нарежете рибата с билкова коричка на парчета и сервирайте с гарнитура от сотиран зелен боб с филирани бадеми и сос Холандез.